3 min read

God lyd i stua

God lyd i stua

Hva er god lyd for deg? Er det å kjenne basstrøkket dunke i kroppen? At det ikke er forvrenging eller skurrer? Eller forventer du at det høres ut som at artisten står tre meter foran deg og du hører tydelig at trommene ligger bakerst i lydbildet. Forventningene til en lydformidler er like forskjellige som vi er.

Audio Pro Addon T5

De siste årene har det kommet mange smarte lydprodukter. Høyttalere kan kobles på nett og mot strømmetjenester som Spotify og Tidal. Nå får man overraskende god lyd fra små høyttalere. Bildet over er en Audio Pro. Ikke av de minste, men fremdeles veldig god lyd fra en liten boks. De aller fleste vil være fornøyd med lyden av en slik i stua. En lydplanke kan oppfylle samme behovet. Les tester før du kjøper for å unngå de verste bomkjøpene. Sjekk også spesifikasjonene og finn ut om produktet har de tilkoblingene du trenger.

KEF LSX

Aktive høyttalere har blitt mer populært siste årene. Med forsterkeren innebygget i høyttaleren blir det bedre lyd og færre synlige enheter. KEF har flere gode aktive høyttalere med bra utseende og mange tilkoblinger. Har du mulighet kobler du TV på anlegget.  Det gir et skikkelig løft på opplevelsen enten man ser et musikkprogram eller en fotballkamp med god stereolyd.

Mytek Manhattan

Er du kresen på lyd? Da får du et løft med en DAC. Den tolker det digitale lydsignalet og sender det videre analogt. Her er det overraskende store forskjeller. En DAC til tusen kroner vil gi et betydelig løft til et middelmådig anlegg. Fra fire tusen kroner og oppover er det mye bra å velge mellom for de kresne. En DAC kan også i et minimalistisk anlegg gi deg en fysisk volumkontroll som er praktisk. Anbefalingen om å lese tester gjelder her også.

Bluesound NODE 2i

Et sted må musikken spilles fra. Det kan være mobilen din eller en streamer. En streamer er en datamaskin med et lydkort. Du kan kjøpe en ferdig løsning som Bluesound avbildet over eller du lager den selv. Det kan være en gammel pc som du installerer musikkprogramvare på og kobler rett i anlegget. Om du ikke har noe sted å gjemme bort en støyete pc så kan den stå på et annet rom og du bruker f.eks. Roon til å sende lyden til en mikro-PC. Det billigste er en Raspberry Pi. En 300kroners dataaskin som man putter på et lydkort fra  HifiBerry til 400kr eller Allo lydkort til 3000kr. En veldig rimelig løsning til noen tusenlapper som spiller like bra som streamere til 15.000 kroner. Det kjipe er at dette ikke er plug and play, det tar litt tid å sette opp. Du må kunne flashe firmware på et microSD-kort og finne IP-adresse på streameren for å sette den opp.

Og dere som er i klassen "money no object": Have fun :-)