Gi hjemmenettet ditt et løft!

Gi hjemmenettet ditt et løft!

Det er kraftig irriterende med dårlig nett. For noen år siden var vi fire personer i huset og bredbåndet var ikke så bredt, smalbånd er mer beskrivende. Når flere streamet TV, scrollet sosiale medier og spilte Minecraft så var ikke linja kraftig nok. Ikke hadde vi god dekning i hele huset heller.

Unifi Nano aksesspunkt

Så leste jeg hos den australske IT-bloggeren Troy Hunt at han hadde fått seg en løsning han var kjempefornøyd med. Unifi fra Ubiquiti. En løsning som skalerer fra leilighet til amerikansk fotballstadion. Jeg ble inspirert og kjøpte meg et aksesspunkt. Det fulgte med et strømadapter. Jeg koblet det opp og ble imponert. Det ble slutt på at Netflix stoppet opp fordi nettet var for tregt. Aksesspunktet håndterte flere brukere mye bedre og klarte å holde alle fornøyd bortsett fra han som spilte da det kunne bli litt forsinkelse i spillet når smalbåndet gikk i 100%.
Tips: Kjøper du et aksesspunkt plasser det så høyt som mulig og midt i huset for best dekning. Har du stort hus kjøper du to eller mer og sprer dem litt. Hjemmesentralen din må settes i bromodus. Dette leser du om hos din nettleverandør.

Unif switch 

Nå har vi fått opp det viktigste. Stabilt og rask wifi. Artikkelen fortsetter med økende vanskelighetsgrad og så hopper du av der du føler for det :-)
En switch kan være nyttig. Du kan koble til stasjonær pc, skriver, annet og eventuelt et alarmsystem. På denne er det fire porter som sender strøm. Du kan droppe strømadapter til dine aksesspunkt om du har denne switchen. Da får de strøm via nettverkskabelen.

Unifi USG firewall

En firewall er et sted der du definerer regler for hvilken trafikk som skal slippe gjennom. Noe er forhåndsdefinert og så må du stenge ned og åpne opp for det du skal bruke nettet til. Denne bloggen kjører på min gamle pc så jeg måtte åpne opp port 80, 8080 og 443 for å slippe gjennom webtrafikk og SSL. Firewallen har også VPN innebygd. Når du er på tur kan du med mobil eller PC koble opp til hjemmenettet ditt så du surfer tryggere.

Unifi Cloud Key

For å konfigurere Unifi må man kjøre et program. Der lagres også konfigurasjonen. Programmet kjører en webserver hvor du kan endre i konfigurasjonen. Dette programmet kan du kjøre på en PC eller Raspberry Pi. Eller: Du kjøper en Cloud Key som du plugger inn i en av nettverkskontaktene med strøm. Da har du 24/7 oversikt over hjemmenettet ditt. Dette er kjekt for entusiastene.

Liker du ikke annonser? Da er det praktisk med en virtuell server eller en Raspberry med PiHole som sperrer det meste av annonser. Du angir da IP-adressen til denne maskinen som DNS-server i kontrollpanelet til hjemmenettet ditt. Pass på at denne maskinen starter autmatisk etter strømbrudd eller sikkerhetspatching, så du ikke får unødvendig nedetid. Med denne løsningen trenger du ikke adblocker i nettleser. Vil du ha funksjonaliteten med deg på tur? Aktiver VPN i firewallen. Det kan være krevende å få denne riktig konfigurert.

Med litt ekstra konfigurasjon kan du få en tryggere DNS-konfigurasjon og kjøre DNS over HTTPS med Cloudflare sin argo-tunnel. Scott Helme har en bra bloggpost om det.