Bra wifi i hele huset!

Bra wifi i hele huset!

For noen år siden hadde jeg lav båndbredde og hele familien var aktive på nett. Streaming, spill, surfing og sosiale medier. Gjerne flere ting samtidig for enkelte. Jeg trodde jeg hadde bra wifi fra en anerkjent leverandør, men det var forsinkelser, filmer hakket og det var frustrerende. Så leste jeg om IT-influencere som anbefalte Unifi-utstyr fra Ubiquiti. Så jeg kjøpte et aksesspunkt fra dem for å teste. Forskjellen var enorm. Aksesspunktet håndterte trafikken mye bedre, selv når vi brukte internettlinja 100% så fløt ting bra.

Jeg ble overbevist og begynte å putte på mer utstyr. Kjøpte en switch som både leverer nettverk og strøm på samme ledning. Såkalt Power over Ethernet, PoE. Da blir det bare en ledning fra hussentralen til aksesspunktet.

Unifi administreres fra en lokal webserver. Denne kan du enkelt installere på datamaskinen din. Er du spesielt interessert kan du også kjøpe en administrasjonsenhet som kjører 24/7. Da får du også med ekstra funksjoner utover bare wifi. Da får du brannmur, VPN++. Her trenger du noen timer med opplæring på Youtube for å komme i gang om du ikke har lekt deg med nettverksoppsett tidligere. Eventuelt inviter en kyndig venn.

Med drømmemaskinen er du også klar for andre Unifi-produkter som overvåkingskamera, smarte dørlåser og annet.

Jeg vil anbefale å ha minimum to aksesspunkter, spesielt om dere er tre eller flere i familien uansett størrelse på leilighet eller hus. Da får dere flere kanaler tilgjengelig og det blir mindre forsinkelser. Dette er spesielt viktig om det bor en gamer i huset.

Har du et stort hus, tykke vegger, Tesla på gårdsplassen som skal laste ned oppdateringer og ønsker dekning over hele tomten så sjekk gjerne ut https://design.ui.com/login Den krever innlogging dessverre men vil hjelpe deg å planlegge.

Om du skal kjøpe aksesspunkter anbefaler jeg først og fremst de som er kablet. Det er mest stabilt og raskest. Dernest er det mesh, der ett aksesspunkt videreformidler signalet trådløst til neste aksesspunkt som kun får strøm via ledning. Mesh er ålreit å ha i ytterkanten av huset der det er problematisk å komme til med nettverksledning.

Unifi nettverksutstyr er ikke så innmari dyrt. Du får en switch og noen aksesspunkter til samme pris som en av de ledende kompakte wifi-rutere. Unifi gir mye ytelse og er veldig stabilt. Har brukt det i mange år nå og er fremdeles fornøyd.