April 28, 2023

122 000 km med rød Tesla

122 000 km med rød Tesla

Tidlig i januar 2020 bestilte jeg drømmebilen min. Mange timer med behovsanalyse og grubling ledet meg til denne bilen. Slekt på vestlandet skulle besøkes. Ovale helgeturer til storbyer. Bilferie nedover Europa. Første langturen var allerede detaljplanlagt da bilen ankom mars 2020, men pandemien satte en effektiv stopper for det. Den ultimate bilturen sørover Europa har vi enda ikke fått gjort. Men i 2021 fikk vi en uforglemmelig tur til Bodø og sørover igjen langs Helgelandskysten. Et ekstra krydder på turen var ladeangst da det nesten ikke var hurtigladere på ruten. Så det ble god tid til sightseeing i f.eks Glomfjord som byr på spektakulære omgivelser.

Fordeler og ulemper

Rekkevidden og tilgangen til Tesla sine Superchargere er absolutt en av de store fordelene til bilen. Det gjør langturer enkelt og forutsigbart. Kun én gang har jeg måttet vente fem minutter på ledig ladeplass. Ladingen er også så enkel som det går an. Du plugger i ledningen og ladingen starter umiddelbart. Ikke noe brikke eller SMS med kode.
Navigasjonen er veldig bra. Man legger inn destinasjon og bilen regner ut hvor du bør lade underveis og hvor lenge du må gjøre det for å komme frem. Appen er også veldig god, ekstremt mye bedre enn den katastrofalt trege appen til Volkswagen e-Golf.

Bilen er tilnærmet vedlikeholdsfri. Det er ikke noe serviceintervall. Luftfilter bytter jeg selv. Første gang brukte jeg 45 minutter, neste gang gikk det på 10 minutter. For meg har eneste problem vært dugg i lyktene som ble byttet på garanti.

Er bilen perfekt? Nei, noen irriterende egenskaper er det. Cruisekontrollen er nervøs på smale veier. Bilen kan plutselig bråbremse når det kommer trailer i motsatt felt. Autopiloten fungerer bra på motorvei, ikke så bra på mindre veier. Støynivået i bilen er noe høyt i 2020-modellene men helt uproblematisk om man er glad i høy musikk.

Lakken på bilen er sørgelige greier. Deler av hjulbuen er helt blank, ikke noe lakk igjen. Rød lakk er multi-coat som man betaler ekstra for, men det har ikke vært multi nok til å takle norske forhold.

Lading

Bilen min har 75kw/h batterikapasitet. Etter tre års bruk har det sunket til 71kwh som er ganske normalt. Jeg lader normalt sett hver dag og prøver å holde batteriet mellom 20-80%. Vil anbefale å sette opp en ladestasjon som raskt kan lade opp bilen. Noen ganger skal man gjerne fort ut igjen og da er det en stor fordel å kjapt kunne få mye energi inn i batteriet igjen. En ladestasjon med 6-11 kw effekt gjør bilen mer tilgjengelig og du slipper dra innom en hurtiglader.

Økonomi

Da bilen på disse tre årene ikke har hatt noen større feil eller servicekostnader har bilen vært billig å eie.

Neste bil?

Det ultimate kontrollspørsmålet er: Kjøper du Tesla igjen neste gang du skal kjøpe bil? Jeg er usikker. I 2020 var det nærmest ikke konkurranse i premium el-biler. Nå er utvalget så veldig mye bedre og det er flere hurtigladere langs veiene. Valget er ikke så opplagt lenger. Den ene store fordelen forblir Supercharger-nettverket til Tesla som er veldig tilgjengelig og lett å bruke. Så kjører man ofte langtur er nok fremdeles Tesla det mest fornuftige valget.